Initiator Tycho Vermeulen had de eerste gesprekken met de gemeente Den Haag al in 2012. In deze eerste fase kwam Marcel van Dam erbij om te helpen met vormgeving en communicatie.

De wijngaard wilden we neerzetten als bewijs dat stadslandbouw nieuwe mogelijkheden creëert. Door iets kwetsbaars te doen op een locatie waar ook veel kapot gemaakt wordt. Het moest subsidievrij en financieel solide zijn, om zo te laten zien dat waarde toevoegen ook echt kan lonen.

De wijngaard werd in 2013 financieel mogelijk gemaakt door een crowdfund, sponsering van enkele bedrijven en een lening van Fonds 1818 (inmiddels afbetaald). In 2014 zijn de eerste planten de grond in gegaan.

In 2016 werd het eerste glas geheven met toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen. In dat jaar is de wijngaard organisatorisch veranderd. Van een twee-mans initiatief werd het een coöperatie met 10 eigenaren. Hierdoor kunnen we meer leuke dingen doen voor de wijk en als wijngaard.

En dan natuurlijk de technische zaken: we werken hier met speciaal geselecteerde rassen voor het koudere Nederlandse klimaat: rassen die vroeger rijp zijn en minder kwetsbaar voor ziekten. We hebben hier de rassen Johanniter, Rondo en Souvignier Gris. Johanniter is een Riesling-achtige wijn.

Rondo een Pinot Noir en met Souvignier kunnen we zowel rosé als Sauvignon Blanc-achtige wijn maken. Alle rassen zijn geselecteerd om lekkere, jonge wijn te kunnen maken: mensen zijn zo nieuwsgierig naar de wijn dat de wijnen niet lang de tijd krijgen om te rijpen.