Het begon met een wild idee: een wijngaard in de mooie stad Den Haag. Een wijngaard midden in een wijk waar je hem niet verwacht. In Laak, net naast de oude binnenhavens, pal aan station Moerwijk. Daar, en juist daar, groeien sinds 2014 onze druiven het beste. Beschut door de spoordijk, gevoed door liefde en zorg, vertroeteld door mensen die samen leren hoe het is om wijnboer te zijn.

Grondleggers voor deze wijngaard, Tycho Vermeulen en Marcel van Dam, wilden een wijngaard neerzetten als bewijs dat stadslandbouw nieuwe mogelijkheden creëert. Door iets kwetsbaars te doen op een locatie waar ook veel kapot gemaakt wordt.

De wijngaard werd in 2013 financieel mogelijk gemaakt door crowdfunding, sponsering van bedrijven en een lening van Fonds 1818 (inmiddels afbetaald). In 2014 zijn de eerste planten de grond in gegaan. Het moest subsidievrij en financieel solide zijn, om zo te laten zien dat waarde toevoegen ook echt kan lonen. In 2016 werd het eerste glas geheven met toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen. In dat jaar is de wijngaard omgezet van een twee-mans initiatief naar een coöperatie met 10 eigenaren.

In de Haagse Stadswijngaard werken we met speciaal geselecteerde rassen voor het koudere Nederlandse klimaat: rassen die vroeger rijp zijn en minder kwetsbaar voor ziekten. We hebben hier de rassen Johanniter, Rondo, Leon Milot en Souvignier Gris.

Johanniter is een Riesling-achtige wijn. Rondo een Pinot Noir-achtige. Met de Souvignier Gris kunnen we zowel rosé als Sauvignon Blanc-achtige wijn maken. Alle rassen zijn geselecteerd om lekkere, jonge wijn te kunnen maken: mensen zijn zo nieuwsgierig naar de wijn dat de wijnen niet lang de tijd krijgen om te rijpen. Al voeden we de Rondo ondertussen wel met hout op.